Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ

Ένα θέμα ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά μας παρουσιάζει η Ρία.


          Οι Δεινόσαυροι ήταν σπονδυλωτά ζώα που κυριάρχησαν στο γήινο οικοσύστημα για πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκαν πριν 230 εκατομμύρια χρόνια.
Στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν.
Από τότε έχουν γίνει μέρος του παγκοσμίου πολιτισμού και παραμένουν σταθερά δημοφιλείς, ειδικά στα παιδιά. Έχουν εμφανιστεί σε μυθιστορήματα, ταινίες και σε κόμικ, ενώ οι νέες αποκαλύψεις σχετικά με δεινόσαυρους καλύπτονται τακτικά από τα ΜΜΕ.
        Ο όρος δεινόσαυρος χρησιμοποιείται μερικές φορές ανεπίσημα για να περιγράψει  άλλα  προϊστορικά ερπετά, όπως τον πελικόσαυρο, διμετρόδοντα, τον φτερωτό πτερόσαυρο και τον υδρόβιο ιχθυόσαυρο, τους πλησιόσαυρους και τους μοσάσαυρους.  Η  τάξη  των  δεινοσαύρων  πήρε  το  όνομά της επίσημα από τον  Άγγλο  παλαιοντολόγο  Ρίτσαρντ  Όουεν  το 1842  σαν  μία    <<ευδιάκριτη φυλή ή υποομάδα των Σαυροειδών ερπετών>>. Ήταν εξαιρετικά πολυποίκιλοι. Υπήρχαν χορτοφάγοι, σαρκοφάγοι και λίγοι παμφάγοι. 




         Όλοι οι δεινόσαυροι που έχουν ανακαλυφτεί μέχρι τώρα  μοιράζονται ορισμένες  τροποποιήσεις στον  προγονικό τους    αρχοσαυρικό σκελετό. Στις δεινοσαυρικές  συναπομορφίες       περιλαμβάνονται τα  μειωμένα τέταρτα και  πέμπτα  δάχτυλα  των χεριών, μειωμένο  αριθμό δακτύλων των ποδιών σε τρία  κύρια     δάχτυλα, ένα  ιερό οστό - η περιοχή της  σπονδυλικής στήλης με την οποία η λεκάνη συνδέεται – που αποτελείται από τρεις ή περισσότερους σπονδύλους και ένα ανοικτό ή διάτρητο υποδοχέα ισχύων, έχοντας μία οπή στο μέσο, στην οποία αρθρώνεται η κεφαλή του μηριαίου οστού.
        Οι επιστήμονες γενικά συμφωνούν ότι ποικίλα άλλα ανατομικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα μοιράζονταν μεταξύ των περισσοτέρων δεινοσαύρων. Οι δεινόσαυροι ήταν μεγαλόσωμοι. Ο σαυρόπους ήταν γιγαντιαίος. Επί μεγάλο χρονικό διάστημα της εποχής τα μικρότερα σαυρόποδα ήταν μεγαλύτερα από οτιδήποτε άλλο στο βιότοπό τους, και ο μεγαλύτερος ήταν, σε μέγεθος, πιο ογκώδης από οτιδήποτε άλλο έχει περπατήσει ποτέ στη Γη.

ΠΩΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ

       Η ξαφνική μαζική  εξαφάνιση των  μη   ιπτάμενων δεινοσαύρων, που  συνέβη πριν 65 εκατομμύρια έτη, είναι  ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυστήρια της  Παλαιοντολογίας. Η θεωρία   σύγκρουσης με αστεροειδή, που προτάθηκε αρχικά από τον Γουόλτερ Αλβάρεζ προς το τέλος της δεκαετίας του 1970, συνδέει το γεγονός εξάλειψης στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου με μία  σύγκρουση που συνέβη  65,5 εκατομμύρια έτη πριν. Ένας αστεροειδής πάχους 10 χλμ. έπεσε κοντά στη χερσόνησο Γιουκατάν, δημιούργησε τον κρατήρα πάχους 170 χλμ. και έφερε τη μαζική εξαφάνιση.
        Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι εάν οι δεινόσαυροι αναπτύσσονταν ή μειώνονταν πριν από το γεγονός. Μία άλλη θεωρία μας λέει ότι ένα ρεύμα κομητών  απομακρύνθηκε από το Νέφος του Οορτ λόγω της βαρυτικής διάσπασης που προκλήθηκε από ένα διαπερνών αστέρι. Ένα ή περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα συγκρούστηκαν έπειτα με τη Γη σχεδόν ταυτόχρονα, προκαλώντας την παγκόσμια εξαφάνιση των ειδών.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου