Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


 Καιρός να γνωρίσουμε και μια γειτονική χώρα. Ξεναγός η Έφη, της οποίας η μητέρα κατάγεται από εκεί.



 Από την Έφη

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Κράτος που βρίσκεται στη βαλκανική χερσόνησο. 

ΘΕΣΗ-ΕΚΤΑΣΗ

Η Βουλγαρία συνορεύει με τη Σερβία, τη ΦΥΡΟΜ, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Τουρκία.  Έχει έκταση 110.910τ.χ και πρωτεύουσά της είναι η Σόφια. 

ΠΟΤΑΜΟΙ

Η Βουλγαρία έχει πολλούς ποταμούς, το Δούναβη, τον Ίσκερ, τον Έβρο, το Νέστο και τον Στρυμόνα. 

ΒΛΑΣΤΗΣΗ-ΖΩΑ

Είναι πλούσια σε βλάστηση. Το 28% του εδάφους της καλύπτεται από δάση. Στη Βουλγαρία δεν υπάρχουν πολλά άγρια ζώα παρά μόνο τρωκτικά, υδρόβια, μικρά ζώα και κυρίως πτηνά. Ο Έβρος και ο Δούναβης είναι πλούσιοι σε ψάρια πολλά από τα οποία ψαρεύονται. Τέλος, στην οροσειρά του Αίμου συναντά κανείς πολλά άγρια ζώα όπως λύκους, ελάφια, αγριόχοιρους, αρκούδες και αίγαγρους.

ΚΛΙΜΑ

Το κλίμα της χώρας είναι εύκρατο, ηπειρωτικό. Στις νότιες περιοχές παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά υποτροπικού κλίματος. 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Το ηπειρωτικό κλίμα και το εύφορο έδαφος των πεδιάδων της Βουλγαρίας συντελούν στην ανάπτυξη της γεωργίας. Στην πεδιάδα του Δούναβη καλλιεργούνται εντατικά τα δημητριακά, τα γεώμηλα, τα ζαχαρότευτλα και τα όσπρια. Στην πεδιάδα της Φιλιππούπολης ευδοκιμούν ο καπνός, το βαμβάκι, το ρύζι, τα λαχανικά. Στην κοιλάδα του Καζανλίκ καλλιεργούνται κυρίως τριαντάφυλλα, από τα οποία βγαίνει το γνωστό βουλγαρικό ροδέλαιο και οι φράουλες. Στις πλαγιές των βουνών και στα οροπέδια είναι ανεπτυγμένη η κτηνοτροφία. Εκτρέφονται κυρίως γιδοπρόβατα, χοίροι, βοοειδή. 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Τα κυριότερα βιομηχανικά προϊόντα της χώρας είναι : τρακτέρ, ηλεκτροκινητήρες, ηλεκτρικά εργαλεία, τηλεφωνικές συσκευές, εργαλειομηχανές, χημικά προϊόντα, επεξεργασμένα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

ΕΜΠΟΡΙΟ

Η Βουλγαρία εξάγει γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, μεταλλεύματα και εισάγει μηχανήματα, βιομηχανικά προϊόντα, διάφορα τρόφιμα κ.α.




ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σημαντική είναι σήμερα η τουριστική κίνηση στη Βουλγαρία γιατί αξιοποιήθηκαν τα μνημεία και οι φυσικές καλλονές της χώρας. Τα αξιοθέατα της χώρας είναι τα βυζαντινά και τα βουλγαρικά μοναστήρια, η παραλία της Μαύρης θάλασσας, η κοιλάδα των Ρόδων, διάφορα χιονοδρομικά κέντρα κ.τ.λ.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ-ΠΟΛΕΙΣ

Ο βασικός πληθυσμός της χώρας αποτελείται από Βούλγαρους. Στη χώρα ζουν και λίγοι Τούρκοι, Ρώσοι, Εβραίοι κ.α. Οι Βούλγαροι είναι κυρίως Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Οι μεγαλύτερες πόλεις είναι: Σόφια(πρωτεύουσα), το Πλόβντιβ(Φιλιππούπολη), η Βάρνα, η Ρούσε και το Μπουργκάς.
   Σας έγραψα λίγα για τη Βουλγαρία την οποία επισκέπτομαι συχνά γιατί είμαι μισή Βουλγάρα από την πλευρά της μητέρας μου. Ο μπαμπάς Έλληνας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου