Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Τα παιδιά της Τετάρτης σας προτείνουν συνταγές μαγειρικής. Καλή σας  όρεξη!


Από τη Βάνα

Γαρίδες πιλάφι

Υλικά

1,5 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
½ κιλό γαρίδες
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2 μέτρια κρεμμύδια
Μαϊντανός
Αλάτι
Πιπέρι
1 κοφτή κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι, ψιλοκόβουμε μέσα το κρεμμύδι και μόλις ξανθύνει προσθέτουμε τις γαρίδες ωμές (με το τσόφλι τους ή καθαρισμένες) και τις αφήνουμε λίγο να σοταριστούν. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε, προσθέτουμε τη ντομάτα, το νερό, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και τις αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά. Το πιλάφι πρέπει να είναι λιπαρό, γι΄ αυτό προσθέτουμε κατά το βράσιμο ανάλογα λίγο νερό ή λάδι.

                                     ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

Από την Ευαγγελία
                               
                              
                                     Υλικά για 4 μερίδες.
1 κιλό συκοταριά αρνιού
4 μαρουλάκια βιολογικά
120 γραμμάρια ρύζι γλασέ
μισό ματσάκι μάραθο ή άνιθο
μισό κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια
4 αυγά
χυμός 2 λεμονιών
80 ml παρθένο ελαιόλαδο
4 λίτρα νερό
αλάτι,πιπέρι

                            ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      Ξεπλένουμε καλά τη συκωταριά και τη βράζουμε για 35 λεπτά σε νερό.Τη σουρώνουμε,τη κρυώνουμε και την κόβουμε σε με-
γάλους κύβους.Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε καλά τα μαρούλια,το μάραθο και τα κρεμμυδάκια.Κόβουμε τα μαρούλια και τα
κρεμμυδάκια σε χοντρές φέτες και ψιλοκόβουμε το μάραθο.Σε μια βαθειά κατσαρόλα,τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο,προσθέ-
τουμε τα συκωτάκια και το ρύζι.Αλατοπιπερόνουμε και συμπληρόνουμε 4 λίτρα νερό.Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά και ετοι-
μάζουμε το αυγολέμονο τοποθετώντας σε ένα μπολ τα αυγά και το χυμό λεμονιών.Προσθέτουμε λίγο από το ζωμό της σούπας
ανακατεύωντας καλά.Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη θερμοκρασία και δένουμε περιχύνοντας το αυφολέμονο.Σερβίρουμε σε
σουπιέρα ή κατευθείαν σε ατομικά πιάτα.

                                                                                      Μηλόπιτα

Από την Ανδριάνα

      Υλικά:

5 μήλα
5 αυγά
1 ποτήρι ελαιόλαδο
3 ποτήρια αλεύρι
2 ποτήρια ζάχαρη
Κανέλα



Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κομμάτια. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη το ελαιόλαδο και τα αυγά. Χτυπάμε τα υλικά για πέντε λεπτά και  προσθέτουμε την κανέλα και το αλεύρι. Βάζουμε το μείγμα σε ταψί  Νο 28 εκατοστά ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα. Σερβίρετε ζεστή ή κρύα πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.      

 Κέικ λαδιού  

Υλικά
1 αλεύρι φαρίν απ
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι πορτοκαλόζουμο
το ξύσμα από το πορτοκάλι
2-3 βανίλιες
3-4 αυγά
2 ποτήρια ζάχαρη(κατά προτίμηση καφέ ζάχαρη)


Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ,μέχρι να γίνουν ένα μεί-
γμα. Στην συνέχεια το βάζεται σε φόρμα και το ψήνεται στους
180 βαθμούς.Όταν το βγάλετε και κρυώσει και το βγάλετε από
φόρμα,μπορείτε να ρίξετε από πάνω ζάχαρη άχνη ή ακόμη λιωμένη
σοκολάτα!




                                       Σπανακόρυζο     

Από τον Άγγελο  
 
Υλικά
1κιλό σπανάκι  
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
4-5 κρεμμυδάκια  φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κούπα ρύζι καρολίνα
άνηθος, αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση
Πλένουμε  το  σπανάκι, καθαρίζουμε τα  κοτσάνια και  το  κόβουμε  σε  κομματάκια. Βάζουμε το λάδι  να  κάψει  και ρίχνουμε  το  κρεμμύδι και  τα  κρεμμυδάκια. Μόλις  μαραθούν λίγο ρίχνουμε το σπανάκι  και  ανακατεύουμε  ελαφρά ώσπου να μαραθεί κι αυτό. Τέλος  προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο  το  αλάτι, το  πιπέρι και  ζεστό  νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και  σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Σβήνουμε τη  φωτιά βγάζουμε  το καπάκι, σκεπάζουμε  με καθαρή  πετσέτα ξανά κλείνουμε το καπάκι  κι αφήνουμε έτσι για 10-15 λεπτά .

Τρόπος σερβιρίσματος
Το σερβίρουμε  ζεστό με  τυρί κι  αν  θέλουμε στίβουμε  και   λεμόνι .    

    


Τα φασολάκια της μαμάς

1 κιλό πράσινα φασολάκια
2 πατάτες
2 καρότα
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κούπα χυμό ντομάτας
3 κουτάλιες της σούπας ελαιόλαδο
1 κουτάλια του γλυκού αλάτι
1 ποτήρι νερό



    Πρώτα βάζουμε το ελαιολάδο σε μια κατσαρόλα η οποία θα έχει τοποθετηθεί πάνω στο αναμμένο μάτι.Αφού ζεματιστεί το λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι για να σωταριστεί.Μετά ρίχνουμε τα φασολάκια και όλα τα υλικά που σας είπα.Επίσης ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και το βράζουμε 30 λεπτά.

Ελευθερία


ΧΑΛΒΑΣ

Υλικά:
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
5 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
4-5 γαρύφαλλα
Κανέλλα
Φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:
    Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά να βράσουν. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί καλά προσθέτουμε το σιμιγδάλι σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να  πάρει χρώμα. Στη συνέχεια το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το βρασμένο νερό. Κατόπιν, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια. Στο τέλος, βάζουμε το χαλβά σε μια φόρμα ή σε μικρά φορμάκια. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλλα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου