Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΙΕΡΙΣΣΟΣ


Πώς θα μπορούσε να λείπει από το ιστολόγιό μας ένα κείμενο για την Ιερισσό; 


ΙΕΡΙΣΣΟΣ
Από τον Άγγελο





      Η  Ιερισσός  είχε  3.046  κατοίκους  το  2.001,  βρίσκεται  στο  τρίτο πόδι  της   Χαλκιδικής  και  απέχει  μόλις  100χλμ.  από  τη   Θεσσαλονίκη. Αποτελεί   μια  όμορφη  και  σύγχρονα  δομημένα  παραλιακή  κωμόπολη, που βρίσκεται στην είσοδο του Άγιου Όρους με πλούσια  ιστορική  και  πολιτιστική  κληρονομιά.  Η Ιερισσός είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο χωριό του πρώην Δήμου Σταγίρων-Ακάνθου. 
       Αποτελεί  συνέχεια της αρχαίας Ακάνθου, η  οποία υπήρξε αποικία των Ανδρείων από  τον 7ο  αιώνα π.Χ και  σπουδαία  πόλη  της Μακεδονίας  όπως  αναφέρεται από τους ιστορικούς και  αναδεικνύεται από την αρχαιολογική  έρευνα. Είναι κτισμένη επάνω στην  Νεκρόπολη της Αρχαίας Άκανθου, πόλης με μεγάλη ακτινοβολία και πλούτο, λόγω των ορυχείων  αργυρού και χρυσού, στην  Μακεδονία. Στην Νεκρόπολη  υπολογίζεται ότι  υπάρχουν  17.000 τάφοι  από τον 9ο π.Χ.  αιώνα μέχρι  και τον 17ο μ.Χ. σε επάλληλα στρώματα. Η πόλη εξελίσσεται μέσα στα χρόνια στην  ίδια  θέση, της Αρχαίας Ακάνθου. Την ιστορική αυτή αναδρομή μπορεί κανείς να  την ακολουθήσει μέσα από τα ταφικά έθιμα των εποχών, τα ευρήματα και τα κτίσματα  που υπάρχουν στους λόφους  σε μια περιοχή  περίπου 2.000 στρεμμάτων.            
         Οι  κάτοικοι της Ιερισσού συμμετείχαν  στην  επανάσταση  του 1821. Σπουδαίοι αγωνιστές της επανάστασης του 1821 ήταν  ο Αθανάσιος  Βλαχομιχάλης  και  ο Κωνσταντίνος  Βλαχομιχάλης. Το  1932 η  Ιερισσός ισοπεδώθηκε  από σεισμό και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο παραλιακό επίπεδο τμήμα αφήνοντας  έτσι  τους  λόφους  της αρχαίας Ακάνθου  ελεύθερους.
         Παρά το γεγονός  ότι η  Άκανθος  φημιζόταν   για το  κρασί της, οι  νεότεροι  Ιερισσιώτες  ασχολούνται με  την  αλιεία, τη ναυπηγική, το  εμπόριο, την κατασκευή  έργων στο  Άγιο  Όρος και  τον τουρισμό. Χαρακτηρίζονται  μάλιστα  σαν σπουδαίοι  καραβομαραγκοί, συνεχίζοντας ένα παμπάλαιο επάγγελμα  που περνάει ατόφιο και  γνήσιο από  γενιά  σε  γενιά. Τα καρνάγια Ιερισσού είναι από  τα παλιότερα στην  Ελλάδα, με  μεγάλους καραβομαραγκούς. Δάσκαλος της  παραδοσιακής  ναυπηγικής  τέχνης θεωρείται ο Παπαστεριανός  Σ. Δημήτριος,  οποίος  δεν βρίσκεται εν ζωή.
     Οι περισσότεροι επισκέπτονται  σήμερα την  Ιερισσό  είτε για  να μεταβούν από εδώ στο  Άγιο  Όρος   είτε για τις αμμουδιές   της. Δεδομένο είναι  ότι οι επισκέπτες  του Άγιου   Όρος περνούν  υποχρεωτικά από την Ιερισσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου