Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ


 Τι είναι η σοκολάτα και πώς δημιουργήθηκε.
Από την Ελευθερία

   Διάλεξα αυτό το κείμενο για να σας δείξω ότι η σοκολάτα δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα. Επίσης θα μάθετε πράγματα ενδιαφέροντα όπως πότε πρωτοεμφανίστηκε ποιος τη δημιούργησε και άλλα πολλά. Όλα ξεκίνησαν το 200π.Χ.
   Λοιπόν ας τα πάρουμε όλα από την αρχή. Οι Μάγιας θεωρούσαν το κακάο (γιατί από εκεί προέρχεται η σοκολάτα) ως θεϊκό φυτό. Ακούστε, δεν είναι τυχαίο που το επιστημονικό του όνομα είναι Theoborma Cacao όμως να ξέρετε δε σημαίνει βρομάει αλλά ότι είναι βρώμη των θεών δηλαδή τροφή των θεών.
   Το 1519 ο Hernando ήπιε το «Cacanuatt», ένα ποτό που του πρόσφερε ο φιλόξενος  Montezuma ο δεύτερος και τελευταίος Αζτέκος αυτοκράτορας ανήξερος για το τι θα του συμβεί (μετά ακολούθησε η γενοκτονία τους).
Περίπου το 1640 είχε γίνει μόδα στην Γαλλία και στην συνέχεια και στη Μεγάλη Βρετανία.Το πρώτο εργοστάσιο σοκολάτας σε σκόνη άνοιξε το 1765 στη Μασαχουσέτη.
      Επιτέλους το 1824 ο Ολλανδός χημικός Conrad Van Houten ανακάλυψε τον τρόπο να φτιάχνει στερεή σοκολάτα. Το 1876 ο Ελβετός ζαχαροπλάστης Daniel Peter εφηύρε το σοκολατούχο γάλα και τα υπόλοιπα είναι πλέον γνωστά. Η σοκολάτα ΨΥΧΟΤΡΟΠΟΣ ΟΥΣΙΑ, αλλά με την καλή έννοια.
Η σοκολάτα είναι νόστιμη αλλά αν δεν προσέξεις σε παχαίνει, σου χαλάει τα δόντια γι’αυτό μην πλησιάζεις στην υπερβολή. Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η σοκολάτα, εξαιτίας όλων των θρεπτικών συστατικών που περιέχει ασκεί προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε εκφυλιστικές παθήσεις. Η σοκολάτα σου φτιάχνει τη διάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου