Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ ΠΟΥ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ

    Ιερό δέντρο η ελιά για τους αρχαίους Έλληνες. Πολύτιμο έως σήμερα. Ο αρχαίος μύθος έλεγε πως η θεά Αθηνά κέρδισε τον Ποσειδώνα στο διαγωνισμό που είχε ως έπαθλο την πόλη της Αθήνας. Βέβαια, αν ξαναγραφόταν ο μύθος ίσως είχαμε άλλα αποτελέσματα. Τα παιδιά ξανάγραψαν το μύθο.

 «H Αθηνά και ο Ποσειδώνας διεκδίκησαν την Αθήνα. Ποιος νίκησε τελικά».



Οι Αθηναίοι είπαν : Όποιος προσφέρει το ποιο πολύτιμο δώρο για τη πόλη, η πόλη θα πάρει το όνομά του. Έτσι λοιπόν συμφώνησαν και οι θεοί και ο αγώνας άρχισε. Ο Ποσειδώνας χτύπησε την τρίαινά του πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και αλμυρό νερό άρχισε να κυλάει. Οι Αθηναίοι εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ. Τότε η θεά Αθηνά εξοργισμένη έσκυψε και φύτεψε μια ελιά στο αλμυρό νερό του Ποσειδώνα. Όλοι τότε άρχισαν να γελούν και να λένε διάφορα σχόλια.
--Τι θα μας κάνει η ελιά, μόνο ένα δέντρο είναι.
--Ενώ του Ποσειδώνα είναι ωραίο δώρο, είναι εντυπωσιακό και το πιο καλό θα μας δίνει νερό.
Η Αθηνά τους είπε: γελάτε ,γελάτε αλλά σε λίγο καιρό θα με παρακαλάτε να σας δωρίσω την ελιά.
Οι Αθηναίοι δεν έδωσαν σημασία. Από δω και στο εξής η πόλη θα ονομάζεται Ποσειδώνια. Όλα πήγαιναν καλά με το νερό, αλλά με το λάδι καθόλου. Έπρεπε να ακούσουν την θεά Αθηνά. Η ντροπή τους ήταν μεγάλη και για να μην δείξουν πως η θεά είχε δίκαιο έκαναν πως δεν συνέβαινε τίποτα. Κάθε πρωί οι γυναίκες πήγαιναν να φέρουν νερό και έβλεπαν άμα είχαν φυτρώσει ορυζώνες. Όλοι περνούσαν ωραία την ημέρα μα την νύχτα δεν είχαν φως και πολλά ατυχήματα συνέβαιναν. Η πόλη είχε γεμίσει ποτάμια, λίμνες, καταρράκτες κ.λ.π. Η Αθηνά παραξενεύτηκε λιγάκι, γιατί όταν κοιτούσε από τον ουρανό όλα ήταν μια χαρά, έτσι νόμιζε αυτή, αλλά τα πράγματα δεν ήταν όπως έλεγε αυτή.
Ενός μικρού παιδιού του μπήκε στο μυαλό μια ιδέα και το είπε στους γονείς του.
--Μπαμπά και μαμά σκέφτηκα γιατί δεν ξανακαλούμε τους θεούς και να κάνουμε ξανά τον διαγωνισμό? Αλλά τώρα νικητές να βγούνε και οι δύο.
--Παιδί μου, ωραία η ιδέα σου, αλλά εδώ πρέπει να συμφωνήσει όλη η Ποσειδώνια… και μετά βλέπουμε….Αυτό το νέο πήγαινε από στόμα σε στόμα μέχρι που ένα πρωί έφτασε στο αυτί του βασιλιά. Ο βασιλιάς έκανε μια συγκέντρωση και κάλεσε τους θεούς.
--Αγαπητοί μας θεοί, αποφασίσαμε να αλλάξουμε το όνομα της πόλης.
--Και γιατί? Ρώτησε εξοργισμένος ο Ποσειδώνας .
--Αποφασίσαμε ότι και τα δυο δώρα είναι πολύτιμα και σημαντικά για την πόλη μας, έτσι θα κρατήσουμε και τα δύο δώρα και το καλύτερο η πόλη μας θα πάρει και τα δύο ονόματα.
--Η πόλη μας θα ονομάζεται Αθηποσειά.
Από εκείνη την ημέρα όλα ήταν τέλεια χάρη στην ιδέα του μικρού παιδιού. Μερικές φορές τα παιδιά είναι πιο έξυπνα από τους μεγάλους.

Στέλιος


«Η νίκη του Ποσειδώνα»

   Ο  Ποσειδώνας ήθελε να κατακτήσει την Αθήνα και η Αθηνά είχε την ίδια γνώμη με αυτόν. Έτσι ο Ποσειδώνας την προκάλεσε να αγωνιστούν.
     Όμως οι Αθηναίοι ήθελαν περισσότερο το νερό του Ποσειδώνα και τον κήρυξαν νικητή. Τότε η Αθηνά εκνευρίστηκε, πήρε το λάδι της και έφυγε.
    Μετά όμως οι Ποσειδώνειοι είχαν πολύ νερό και λίγο λάδι. Γι’ αυτό ήθελαν και την Αθηνά για νικήτρια και έτσι η Αθηνοποσιδωνεία απέκτησε και νερό και λάδι!!! 

Η Ρία

Μια μέρα η Αθηνά και ο Ποσειδώνας μάλωσαν για ποιος θα είναι ο αρχηγός της     Αττικής.                                                                                                                                                                                                                                                         Τότε αποφάσισαν να κάνουν έναν διαγωνισμό. Πήγανε στην Αττική, ο Ποσειδώνας   σήκωσε την τρίαινα του και έβγαλε κάτω από έναν βράχο πολύ νερό. Μετά ήρθε η ώρα      τις Αθηνάς. Δεν έκανε κάτι εντυπωσιακό, πήρε ένα κλαδί ελιάς και το φύτεψε. Αμέσως    φύτρωσε η ελιά. Τότε όλοι άρχισαν να γελούν και μετά από μεγάλη σύσκεψη   αποφάσισαν ότι νικητής θα ήταν ο Ποσειδώνας. Την άλλη μέρα η Αττική είχε όνομα  Ποσειδώνια και οι πόλη ομόρφυνε . Είχε καταρράκτες με κρυστάλλινα νερά που έκαναν    μπάνιο οι άνθρωποι. Είχανε και σιντριβάνια, λίμνες, ποτάμια και νερό για εκείνους   και τα ζώα τους. 
               Για λίγο καιρό οι Ποσειδωνιότες περνούσαν την ζωή τους   ευχαριστημένοι, μετά όμως κατάλαβαν το λάθος τους γιατί δεν είχαν φώς, λάδι για να  μαγειρέψουν. Τότε παρακάλεσαν τον Ποσειδώνα και την Αθηνά να ξανακάνουν έναν   διαγωνισμό πριν δείξουν ακόμα τα δώρα για την Ποσειδώνια. Οι κριτές είπαν νικητές    είναι και οι δυο και από δώ και πέρα η πόλη λέγεται Αθηνοποσειδωνία.        

 Η Ελευθερία

ΤΟ ΝΕΡΟ -ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ

      Μια φορά στην Αττική ο Ποσειδώνας και η Αθηνά ανταγωνίζονταν προσφέροντας δώρα στους ανθρώπους ώστε να νικήσει ένας από τους δύο. Ο νικητής θα έδινε το όνομά του στην Αττική. Αυτός που νίκησε ήταν …Διαβάστε το κείμενο και θα μάθετε.
  Ο αγώνας άρχισε. Πρώτη η Αθηνά έδωσε το δώρο της και αυτό το δώρο ήταν μια φανταχτερή, ψηλή ελιά με το ζουμερό της  λάδι. Ενώ ο Ποσειδώνας με την τρίαινα του, έβγαλε από ένα βράχο το κρυστάλλινο νερό με τη γλυκιά του γαλάζια ομορφιά.
  Οι άνθρωποι μετά από μεγάλη σύσκεψη αποφάσισαν ότι ο νικητής ήταν ο Ποσειδώνας. Μόλις το ανακοίνωσαν, ο Ποσειδώνας από τη χαρά του έφτιαξε σιντριβάνια, καταρράκτες, λίμνες, ποτάμια και ότι τραβάει η ψυχή σας. Όμως η Αθηνά έφυγε στενοχωρημένη. Η Αττική ονομάστηκε Ποσειδωνία.
  Όλοι οι άνθρωποι ήταν χαρούμενοι με το νερό. Όμως καθώς περνούσαν οι μέρες όλο και εμφανίζονταν προβλήματα. Χωρίς την ελιά οι άνθρωποι δεν είχαν λάδι για το φαγητό και άλλα τέτοια προβλήματα. Τελικά τα πράγματα έμειναν δύσκολα και βρεγμένα.

                        Η ΠΟΣΕΙΔΩΝΕΙΑ
Γιάννης

ο Ποσειδώνας και η Αθηνά ήθελαν να πάρουν ένα μέρος της Αττικής.
Ο Ποσειδώνας και η Αθηνά θα κάνουν ένα διαγωνισμό που θα προσφέρουν κάτι δώρα σε αυτούς τους ανθρώπους.
     Ο καθένας θα τους προσφέρει από ένα δώρο, η Αθηνά τους πρόσφερε την ελιά ενώ ο Ποσειδώνας τους πρόσφερε το νερό.
Οι άνθρωποι ψήφησαν τον Ποσειδώνα γιατί χωρίς νερό θα πεθάνουν οι άνθρωποι, θα πεθάνουν και τα ζώα.
     Οι άνθρωποι δεν θα είχαν νερό να ποτίσουν τα φυτά τους και η Αθηνά τους είπε ότι χωρίς την ελιά τα φαγητά δεν θα είναι νόστιμα και δε θα είχατε λάδι για να ανάψετε το καντηλάκι.  Αυτό το μέρος της Αττικής ονομάστηκε Ποσειδωνεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου