Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΟΧΙ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

   Σχεδιάσαμε αφίσες κατά της βίας. Η βία μέσα και έξω από αθλητικούς χώρους πρέπει να καταπολεμηθεί. Ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει. Η κάθε ομάδα των παιδιών της Τετάρτης δίνει το δικό της μήνυμα με την αφίσα της.








ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Τα παιδιά της Τετάρτης σας προτείνουν συνταγές μαγειρικής. Καλή σας  όρεξη!


Από τη Βάνα

Γαρίδες πιλάφι

Υλικά

1,5 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
½ κιλό γαρίδες
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2 μέτρια κρεμμύδια
Μαϊντανός
Αλάτι
Πιπέρι
1 κοφτή κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι, ψιλοκόβουμε μέσα το κρεμμύδι και μόλις ξανθύνει προσθέτουμε τις γαρίδες ωμές (με το τσόφλι τους ή καθαρισμένες) και τις αφήνουμε λίγο να σοταριστούν. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε, προσθέτουμε τη ντομάτα, το νερό, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και τις αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά. Το πιλάφι πρέπει να είναι λιπαρό, γι΄ αυτό προσθέτουμε κατά το βράσιμο ανάλογα λίγο νερό ή λάδι.

                                     ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

Από την Ευαγγελία
                               
                              
                                     Υλικά για 4 μερίδες.
1 κιλό συκοταριά αρνιού
4 μαρουλάκια βιολογικά
120 γραμμάρια ρύζι γλασέ
μισό ματσάκι μάραθο ή άνιθο
μισό κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια
4 αυγά
χυμός 2 λεμονιών
80 ml παρθένο ελαιόλαδο
4 λίτρα νερό
αλάτι,πιπέρι

                            ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      Ξεπλένουμε καλά τη συκωταριά και τη βράζουμε για 35 λεπτά σε νερό.Τη σουρώνουμε,τη κρυώνουμε και την κόβουμε σε με-
γάλους κύβους.Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε καλά τα μαρούλια,το μάραθο και τα κρεμμυδάκια.Κόβουμε τα μαρούλια και τα
κρεμμυδάκια σε χοντρές φέτες και ψιλοκόβουμε το μάραθο.Σε μια βαθειά κατσαρόλα,τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο,προσθέ-
τουμε τα συκωτάκια και το ρύζι.Αλατοπιπερόνουμε και συμπληρόνουμε 4 λίτρα νερό.Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά και ετοι-
μάζουμε το αυγολέμονο τοποθετώντας σε ένα μπολ τα αυγά και το χυμό λεμονιών.Προσθέτουμε λίγο από το ζωμό της σούπας
ανακατεύωντας καλά.Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη θερμοκρασία και δένουμε περιχύνοντας το αυφολέμονο.Σερβίρουμε σε
σουπιέρα ή κατευθείαν σε ατομικά πιάτα.

                                                                                      Μηλόπιτα

Από την Ανδριάνα

      Υλικά:

5 μήλα
5 αυγά
1 ποτήρι ελαιόλαδο
3 ποτήρια αλεύρι
2 ποτήρια ζάχαρη
Κανέλα



Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κομμάτια. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη το ελαιόλαδο και τα αυγά. Χτυπάμε τα υλικά για πέντε λεπτά και  προσθέτουμε την κανέλα και το αλεύρι. Βάζουμε το μείγμα σε ταψί  Νο 28 εκατοστά ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα. Σερβίρετε ζεστή ή κρύα πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.      

 Κέικ λαδιού  

Υλικά
1 αλεύρι φαρίν απ
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι πορτοκαλόζουμο
το ξύσμα από το πορτοκάλι
2-3 βανίλιες
3-4 αυγά
2 ποτήρια ζάχαρη(κατά προτίμηση καφέ ζάχαρη)


Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ,μέχρι να γίνουν ένα μεί-
γμα. Στην συνέχεια το βάζεται σε φόρμα και το ψήνεται στους
180 βαθμούς.Όταν το βγάλετε και κρυώσει και το βγάλετε από
φόρμα,μπορείτε να ρίξετε από πάνω ζάχαρη άχνη ή ακόμη λιωμένη
σοκολάτα!




                                       Σπανακόρυζο     

Από τον Άγγελο  
 
Υλικά
1κιλό σπανάκι  
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
4-5 κρεμμυδάκια  φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κούπα ρύζι καρολίνα
άνηθος, αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση
Πλένουμε  το  σπανάκι, καθαρίζουμε τα  κοτσάνια και  το  κόβουμε  σε  κομματάκια. Βάζουμε το λάδι  να  κάψει  και ρίχνουμε  το  κρεμμύδι και  τα  κρεμμυδάκια. Μόλις  μαραθούν λίγο ρίχνουμε το σπανάκι  και  ανακατεύουμε  ελαφρά ώσπου να μαραθεί κι αυτό. Τέλος  προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο  το  αλάτι, το  πιπέρι και  ζεστό  νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και  σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Σβήνουμε τη  φωτιά βγάζουμε  το καπάκι, σκεπάζουμε  με καθαρή  πετσέτα ξανά κλείνουμε το καπάκι  κι αφήνουμε έτσι για 10-15 λεπτά .

Τρόπος σερβιρίσματος
Το σερβίρουμε  ζεστό με  τυρί κι  αν  θέλουμε στίβουμε  και   λεμόνι .    

    


Τα φασολάκια της μαμάς

1 κιλό πράσινα φασολάκια
2 πατάτες
2 καρότα
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κούπα χυμό ντομάτας
3 κουτάλιες της σούπας ελαιόλαδο
1 κουτάλια του γλυκού αλάτι
1 ποτήρι νερό



    Πρώτα βάζουμε το ελαιολάδο σε μια κατσαρόλα η οποία θα έχει τοποθετηθεί πάνω στο αναμμένο μάτι.Αφού ζεματιστεί το λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι για να σωταριστεί.Μετά ρίχνουμε τα φασολάκια και όλα τα υλικά που σας είπα.Επίσης ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και το βράζουμε 30 λεπτά.

Ελευθερία


ΧΑΛΒΑΣ

Υλικά:
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
5 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
4-5 γαρύφαλλα
Κανέλλα
Φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:
    Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά να βράσουν. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί καλά προσθέτουμε το σιμιγδάλι σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να  πάρει χρώμα. Στη συνέχεια το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το βρασμένο νερό. Κατόπιν, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια. Στο τέλος, βάζουμε το χαλβά σε μια φόρμα ή σε μικρά φορμάκια. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλλα. 



Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


 Καιρός να γνωρίσουμε και μια γειτονική χώρα. Ξεναγός η Έφη, της οποίας η μητέρα κατάγεται από εκεί.



 Από την Έφη

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Κράτος που βρίσκεται στη βαλκανική χερσόνησο. 

ΘΕΣΗ-ΕΚΤΑΣΗ

Η Βουλγαρία συνορεύει με τη Σερβία, τη ΦΥΡΟΜ, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Τουρκία.  Έχει έκταση 110.910τ.χ και πρωτεύουσά της είναι η Σόφια. 

ΠΟΤΑΜΟΙ

Η Βουλγαρία έχει πολλούς ποταμούς, το Δούναβη, τον Ίσκερ, τον Έβρο, το Νέστο και τον Στρυμόνα. 

ΒΛΑΣΤΗΣΗ-ΖΩΑ

Είναι πλούσια σε βλάστηση. Το 28% του εδάφους της καλύπτεται από δάση. Στη Βουλγαρία δεν υπάρχουν πολλά άγρια ζώα παρά μόνο τρωκτικά, υδρόβια, μικρά ζώα και κυρίως πτηνά. Ο Έβρος και ο Δούναβης είναι πλούσιοι σε ψάρια πολλά από τα οποία ψαρεύονται. Τέλος, στην οροσειρά του Αίμου συναντά κανείς πολλά άγρια ζώα όπως λύκους, ελάφια, αγριόχοιρους, αρκούδες και αίγαγρους.

ΚΛΙΜΑ

Το κλίμα της χώρας είναι εύκρατο, ηπειρωτικό. Στις νότιες περιοχές παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά υποτροπικού κλίματος. 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Το ηπειρωτικό κλίμα και το εύφορο έδαφος των πεδιάδων της Βουλγαρίας συντελούν στην ανάπτυξη της γεωργίας. Στην πεδιάδα του Δούναβη καλλιεργούνται εντατικά τα δημητριακά, τα γεώμηλα, τα ζαχαρότευτλα και τα όσπρια. Στην πεδιάδα της Φιλιππούπολης ευδοκιμούν ο καπνός, το βαμβάκι, το ρύζι, τα λαχανικά. Στην κοιλάδα του Καζανλίκ καλλιεργούνται κυρίως τριαντάφυλλα, από τα οποία βγαίνει το γνωστό βουλγαρικό ροδέλαιο και οι φράουλες. Στις πλαγιές των βουνών και στα οροπέδια είναι ανεπτυγμένη η κτηνοτροφία. Εκτρέφονται κυρίως γιδοπρόβατα, χοίροι, βοοειδή. 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Τα κυριότερα βιομηχανικά προϊόντα της χώρας είναι : τρακτέρ, ηλεκτροκινητήρες, ηλεκτρικά εργαλεία, τηλεφωνικές συσκευές, εργαλειομηχανές, χημικά προϊόντα, επεξεργασμένα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

ΕΜΠΟΡΙΟ

Η Βουλγαρία εξάγει γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, μεταλλεύματα και εισάγει μηχανήματα, βιομηχανικά προϊόντα, διάφορα τρόφιμα κ.α.




ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σημαντική είναι σήμερα η τουριστική κίνηση στη Βουλγαρία γιατί αξιοποιήθηκαν τα μνημεία και οι φυσικές καλλονές της χώρας. Τα αξιοθέατα της χώρας είναι τα βυζαντινά και τα βουλγαρικά μοναστήρια, η παραλία της Μαύρης θάλασσας, η κοιλάδα των Ρόδων, διάφορα χιονοδρομικά κέντρα κ.τ.λ.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ-ΠΟΛΕΙΣ

Ο βασικός πληθυσμός της χώρας αποτελείται από Βούλγαρους. Στη χώρα ζουν και λίγοι Τούρκοι, Ρώσοι, Εβραίοι κ.α. Οι Βούλγαροι είναι κυρίως Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Οι μεγαλύτερες πόλεις είναι: Σόφια(πρωτεύουσα), το Πλόβντιβ(Φιλιππούπολη), η Βάρνα, η Ρούσε και το Μπουργκάς.
   Σας έγραψα λίγα για τη Βουλγαρία την οποία επισκέπτομαι συχνά γιατί είμαι μισή Βουλγάρα από την πλευρά της μητέρας μου. Ο μπαμπάς Έλληνας!

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ


Από το Βαγγέλη



        Το δελφίνι είναι ένα θαυμάσιο ζώο της Θάλασσας και ένα αρκετά μεγάλο θηλαστικό. Υπάρχουν 40 είδη δελφινιών. Τα δελφίνια ζούσαν 10 εκατομμύρια χρόνια πριν από εμάς. Το θηλυκό κρατάει το μικρό στην κοιλιά του 11 μήνες. Άμα βρουν μέρος με πολλή  τροφή μια ομάδα μπορεί να έχει 1000 δελφίνια. Το μήκος του μικρού φτάνει το 1 μέτρο ενώ το μεγάλο 2 μέτρα.
       Σε κάποιες χώρες όπως την Ιαπωνία σκοτώνονται 23000 δελφίνια κάθε 6 μήνες, δηλαδή σε 1 χρόνο μόνο στην Ιαπωνία σκοτώνονται 46000 δελφίνια. Ξέρω, είναι ένα τραγικό γεγονός αλλά εμείς μπορούμε να τα προστατέψουμε για να μη γίνουν είδος προς εξαφάνιση.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ...ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Από την Ευαγγελία

      Όπως ξέρουμε όλοι, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.
      Η μέρα θεσπίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1972 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με στόχο να  υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι η ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με το περιβάλλον. Κάθε χρόνο, δίνουμε στους ανθρώπους μια ευκαιρία για να προστατεύσουν το περιβάλλον και να το αγαπήσουν. Γιατί όταν αγαπάς και προστατεύεις το περιβάλλον έχεις μια καλύτερη ζωή. Γι' αυτό αν δεν πετάμε σκουπίδια κάτω, παρά μόνο στους κάδους, αν δεν προκαλούμε ρύπανση της θάλασσας και του περιβάλλοντος, θα έχουμε μια πολύ καλύτερη ζωή. Όχι μόνο εμείς, αλλά και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Εάν το περιβάλλον καταστραφεί θα καταστραφούν και τα ζώα και μετά και οι άνθρωποι και η αλυσίδα θα σπάσει. Και επειδή η αλυσίδα δεν πρέπει να σπάσει θα προσπαθήσουμε να την κρατήσουμε όλοι ζωντανή. 


      Μερικές χώρες, όπως η Ρουάντα, έχουν κάνει τεράστια βήματα για να προστατεύσουν το περιβάλλον. Γι' αυτό κι εμείς πρέπει να παίρνουμε παράδειγμα από τη Ρουάντα για να προστατεύσουμε το περιβάλλον.  Στα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι τώρα μας έχει βοηθήσει πολύ το Υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος και φυσικά οι άνθρωποι. Γιατί καλά όλα αυτά, αλλά και οι άνθρωποι έχουν βοηθήσει πολύ για την προστασία του Περιβάλλοντος. Εγώ πιστεύω ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα για την προστασία του Περιβάλλοντος και μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα!!!

ΚΛΙΜΑ ΣΕ ΓΥΑΛΑ

Από τη Βάνα
     Στη Γερμανία  υπάρχουν πολλά ωραία πράγματα , όμως εμένα πιο πολύ μου άρεσε το ΚΛΙΜΑ ΣΕ ΓΥΑΛΑ. Βρίσκεται στο επίνειο της Βρέμης και πρέπει να το επισκεφτείτε, αξίζει τον κόπο. Το κλίμα σε γυάλα είναι γνωστό και ως «η βαθιά κατάψυξη της Ευρώπης» . Το κλίμα σε γυάλα προσελκύει  600,000 επισκέπτες το χρόνο.




  Πρόκειται για ένα φουτουριστικό ημιδιάφανο κέλυφος που συμπυκνώνει σε  επιφάνεια 18.800 τ.μ τη θαυμαστή ποικιλομορφία του γαλάζιου  πλανήτη. Συγκεκριμένα στις αίθουσές του «αναπνέουν» προσομοιώσεις κλιματολογικών φαινομένων που «ευδοκιμούν» στον 8ο μεσημβρινό ανατολικά του Γκρίνουιτς (της νοητής κάθετης στεφάνης που αγκαλιάζει το πλανήτη , διασχίζοντας, μεταξύ όλων , τον Αρκτικό Ωκεανό, τη βόρεια θάλασσα , τον Ατλαντικό Ωκεανό , τη Νορβηγία , τη Γερμανία , την Ιταλία , τη Μεσόγειο , την Αλγερία την Τυνησία, τον Νίγηρα , τη Νιγηρία και τη Ανταρκτική.
     Έτσι περιδιαβάζοντας το προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ βότσαλο , με την υπογραφή του γραφείου klumpp Architekten stadtplaner , ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βιώσει μέσα από 100 διαδραστικά εκθέματα αληθοφανείς συνθήκες πολικού ψύχους , αφρικάνικου καύσωνα , απόλυτης ξηρασίας και τροπικής υγρασίας να παρακολουθήσει θύελλες, καταιγίδες , ηφαιστειακές εκρήξεις και να ταξιδέψει από τη Σαμόα ως την Αλάσκα χωρίς τον κίνδυνο του jet lag.

Πληροφορίες για το άρθρο μου βρήκα από το περιοδικό BH MAGAZIN  από
το κείμενο της Κατερίνας Κολιού.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ

Ένα θέμα ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά μας παρουσιάζει η Ρία.


          Οι Δεινόσαυροι ήταν σπονδυλωτά ζώα που κυριάρχησαν στο γήινο οικοσύστημα για πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκαν πριν 230 εκατομμύρια χρόνια.
Στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν.
Από τότε έχουν γίνει μέρος του παγκοσμίου πολιτισμού και παραμένουν σταθερά δημοφιλείς, ειδικά στα παιδιά. Έχουν εμφανιστεί σε μυθιστορήματα, ταινίες και σε κόμικ, ενώ οι νέες αποκαλύψεις σχετικά με δεινόσαυρους καλύπτονται τακτικά από τα ΜΜΕ.
        Ο όρος δεινόσαυρος χρησιμοποιείται μερικές φορές ανεπίσημα για να περιγράψει  άλλα  προϊστορικά ερπετά, όπως τον πελικόσαυρο, διμετρόδοντα, τον φτερωτό πτερόσαυρο και τον υδρόβιο ιχθυόσαυρο, τους πλησιόσαυρους και τους μοσάσαυρους.  Η  τάξη  των  δεινοσαύρων  πήρε  το  όνομά της επίσημα από τον  Άγγλο  παλαιοντολόγο  Ρίτσαρντ  Όουεν  το 1842  σαν  μία    <<ευδιάκριτη φυλή ή υποομάδα των Σαυροειδών ερπετών>>. Ήταν εξαιρετικά πολυποίκιλοι. Υπήρχαν χορτοφάγοι, σαρκοφάγοι και λίγοι παμφάγοι. 




         Όλοι οι δεινόσαυροι που έχουν ανακαλυφτεί μέχρι τώρα  μοιράζονται ορισμένες  τροποποιήσεις στον  προγονικό τους    αρχοσαυρικό σκελετό. Στις δεινοσαυρικές  συναπομορφίες       περιλαμβάνονται τα  μειωμένα τέταρτα και  πέμπτα  δάχτυλα  των χεριών, μειωμένο  αριθμό δακτύλων των ποδιών σε τρία  κύρια     δάχτυλα, ένα  ιερό οστό - η περιοχή της  σπονδυλικής στήλης με την οποία η λεκάνη συνδέεται – που αποτελείται από τρεις ή περισσότερους σπονδύλους και ένα ανοικτό ή διάτρητο υποδοχέα ισχύων, έχοντας μία οπή στο μέσο, στην οποία αρθρώνεται η κεφαλή του μηριαίου οστού.
        Οι επιστήμονες γενικά συμφωνούν ότι ποικίλα άλλα ανατομικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα μοιράζονταν μεταξύ των περισσοτέρων δεινοσαύρων. Οι δεινόσαυροι ήταν μεγαλόσωμοι. Ο σαυρόπους ήταν γιγαντιαίος. Επί μεγάλο χρονικό διάστημα της εποχής τα μικρότερα σαυρόποδα ήταν μεγαλύτερα από οτιδήποτε άλλο στο βιότοπό τους, και ο μεγαλύτερος ήταν, σε μέγεθος, πιο ογκώδης από οτιδήποτε άλλο έχει περπατήσει ποτέ στη Γη.

ΠΩΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ

       Η ξαφνική μαζική  εξαφάνιση των  μη   ιπτάμενων δεινοσαύρων, που  συνέβη πριν 65 εκατομμύρια έτη, είναι  ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυστήρια της  Παλαιοντολογίας. Η θεωρία   σύγκρουσης με αστεροειδή, που προτάθηκε αρχικά από τον Γουόλτερ Αλβάρεζ προς το τέλος της δεκαετίας του 1970, συνδέει το γεγονός εξάλειψης στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου με μία  σύγκρουση που συνέβη  65,5 εκατομμύρια έτη πριν. Ένας αστεροειδής πάχους 10 χλμ. έπεσε κοντά στη χερσόνησο Γιουκατάν, δημιούργησε τον κρατήρα πάχους 170 χλμ. και έφερε τη μαζική εξαφάνιση.
        Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι εάν οι δεινόσαυροι αναπτύσσονταν ή μειώνονταν πριν από το γεγονός. Μία άλλη θεωρία μας λέει ότι ένα ρεύμα κομητών  απομακρύνθηκε από το Νέφος του Οορτ λόγω της βαρυτικής διάσπασης που προκλήθηκε από ένα διαπερνών αστέρι. Ένα ή περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα συγκρούστηκαν έπειτα με τη Γη σχεδόν ταυτόχρονα, προκαλώντας την παγκόσμια εξαφάνιση των ειδών.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ